Okres Snina má problém s kanalizáciou a pitnou vodou

04.11.2019


Na jeho riešenie dostala prešovská župa pôžičku milión eur.

SNINA. Prešovský samosprávny kraj (PSK) dostane pre okres Snina návratnú finančnú výpomoc jeden milión eur.

Slúžiť má na financovanie projektovej dokumentácie pre vybudovanie environmentálnej infraštruktúry v okrese.

Pomoc na výjazdovom rokovaní v Kežmarku v stredu odklepla vláda.

Problémy vo väčšine obcí
PSK má v okrese Snina celkovo 34 obcí, z toho len šesť disponuje zlepšenými službami zásobovania pitnou vodou a odvádzania odpadových vôd.

Zo zostávajúcich 28 obcí, ktoré sa nachádzajú v štyroch zoskupeniach, štyri poskytujú zlepšené služby zásobovania vodou, ale žiadne služby v oblasti odvádzania a zneškodňovania odpadových vôd.

Zlepšené služby zásobovania pitnou vodou a žiadne služby odvádzania a zneškodňovania odpadových vôd neposkytuje 24 obcí.

„Dobudovaním základnej infraštruktúry v okrese Snina by sa podporil rozvoj cestovného ruchu," uvádza sa vo vládnom materiáli.

Nákladný centralizovaný systém
Východoslovenská vodárenská spoločnosť v okrese Snina už posúdila možnosti centralizovaného poskytovania služieb zásobovania pitnou vodou a odvádzania a zneškodňovania odpadových vôd.

„Pri centralizovanom systéme by boli náklady na čerpanie vody vysoké, čo by sa prejavilo na vyšších nákladoch spojených s čerpaním vody a vyššími nákladmi na prevádzku a údržbu zavedeného systému. Prevažná časť obyvateľov v danom okrese si tieto služby nemôže dovoliť," približuje vládny materiál.

Štúdia skúma alternatívy
Kraj uzavrel dňa v máji tohto roka zmluvu o dielo na vypracovanie štúdie uskutočniteľnosti v súvislosti s poskytovaním služieb zásobovania obcí pitnou vodou, vrátane odvádzania a zneškodňovania odpadových vôd v okrese Snina.

Táto štúdia je financovaná z finančného príspevku 130 000 eur a súčasne z rozpočtu kraja vo výške 16 000 eur.

V súčasnosti sa uskutočňuje jej spracovanie, pričom budú posúdené decentralizované riešenia zásobovania štyroch zoskupení obcí v okrese Snina pitnou vodou zo zdrojov, ktoré by predstavovali alternatívu k väčšej vodnej nádrži Starina.

Výstavba z eurofondov
Kraj uviedol, že hľadal vhodný spôsob, akým by mohol zabezpečiť pomoc obciam so samotnou realizáciou zásobovania pitnou vodou, a má záujem zabezpečiť projektovú dokumentáciu, ktorá by zhodnotila vhodné riešenie vybudovania environmentálnej infraštruktúry.

Samotná výstavba environmentálnej infraštruktúry bude hradená z eurofondov.

PSK však nemá dostatok financií na preklenutie časového nesúladu medzi úhradou výdavkov na projektovú dokumentáciu a získaním finančných prostriedkov od obcí z cudzích zdrojov. Preto potrebuje finančnú výpomoc od štátu.

TASR

Zdroj:
https://hornyzemplin.korzar.sme.sk/c/22243264/okres-snina-ma-problem-s-kanalizaciou-a-pitnou-vodou.html


Aktuality

Zobraziť všetky
30.04.2024

2% z Vašich daní

Uchádzame sa o Vašu priazeň... Uveďte naše o.z. do svojho daňového priznania resp. vyhlásenia a my Vás potešíme knižným darom. Notársky centrálny register určených právnických osôb Informácie o určenej právnickej osobe Evidenčné čí…
Kategória: Aktuality
Čítať ďalej
16.04.2024

Pozvánka na premiéru do DAD

Obsahové posolstvo inscenácie Romulus Veľký na javisku prešovského DAD je mrazivo aktuálne (Tlačová správa) Prešov, 16. apríla – S otázkami či sme ako ľudská civilizácia schopní nejakej obnovy alebo sme už len chaotické spoločenstvo prichá…
Kategória: Aktuality
Čítať ďalej
15.04.2024

Vasyľovy Jaburovy uďilyly Zolotu medajlu PU

Jak informovav Іnštitut rusyňskoho jazŷka i kulturŷ Pr’ašivskoj univerzitŷ v Pr’ašovi (PU), v ponediľok 15-ho apriľa 2024-ho roku odbŷlo s’a svjatočne zasidaňa Akdemičnoj hromadŷ PU. V ramkach ňoho udiľovala s’a i najvŷsša nahoroda univerzitŷ…
Kategória: Aktuality
Čítať ďalej
14.04.2024

Rozhovor. Kto bol prvý a najlepší Čechoslovák?

Keď je reč o československom odboji a o vzniku Československa, ako prví sa uvádzajú Masaryk, Štefánik, Beneš. No chýba ešte jedno kľúčové meno - novinár, literárny kritik, diplomat Bohdan Pavlů, dušou Slovák i Čech, osobnosť, na ktorú sa malo za…
Kategória: Aktuality
Čítať ďalej
14.04.2024

Ruský zlatý poklad a čs. legionáři

Pár slov úvodem V posledních letech se v médiích čas od času objevují zprávy k otázce ruského zlatého pokladu, které jsou buď přímým obviněním, nebo naznačují, že snad jeho část v letech 1918-1920 měli ukradnout čs. legionáři. Většina těchto rů…
Kategória: Aktuality
Čítať ďalej
12.04.2024

150 slovenských osobností sa prihlásilo k odkazu Wetzlera a Vrbu

Signatári poukazujú na úlohu nacistickej propagandy v čase druhej svetovej vojny. Znenie vyzvy: My, občania Slovenskej republiky, vyzdvihujeme výnimočnú odvahu Alfreda Wetzlera a Rudolfa Vrbu a hlásime sa k nadčasovému odkazu ich úteku z k…
Kategória: Aktuality
Čítať ďalej

Naše obce

Zobraziť galérie

Ujko Vasyľ


Ujko Vasyľ v pustyňi stričať leva. V strachu odrikať molytvu:
-O, Hospody, moľu sja, daj, naj ten lev sja po christiansky zachovať ku mi...!
V tim soj lev sjade na zadňi lapy, sklonyť holovu i prednese:
-Blahoslovi, Hospody, jidlo kotre teper pryjmu...
Zobraziť viac
Náhľad publikácie

Československý svět v Karpatech

Československý svet v Karpatoch

Čechoslovackyj svit v Karpatach

Reprezentatívna fotopublikácia
Objednať