Svet východného kresťanstva 

15.11.2022


Pravoslávna cirkev Ukrajiny má problémy pri pastorácii v Poľsku 

Autokefálni ukrajinskí pravoslávni smú sláviť Vianoce 25. decembra.
Cirkevné obce autokefálnej Pravoslávnej cirkvi Ukrajiny smú v tomto roku sláviť Vianoce už 25. decembra. Posvätný synod biskupov tejto cirkvi rozhodol, že ak „existujú pastoračné okolnosti“ a veriaci si to želajú, slobodno „výnimočne“ preložiť slávenie Kristovho narodenia zo 7. januára na 25. december.

Posvätný synod autokefálnej Pravoslávnej cirkvi Ukrajiny vyhlásil, že pre vojnu s Ruskom sa zintenzívnil spor o cirkevný kalendár. Týmto krokom sa má zistiť, aká veľká je túžba autokefálnych ukrajinských pravoslávnych po skorej zmene kalendára.

Cirkevné obce, ktoré oslávia narodenie Ježiša Krista 25. decembra, musia oznámiť cirkevnému vedeniu, koľko veriacich sa zúčastnilo na týchto vianočných bohoslužbách. Už koncom roku 2021 sa kyjevský metropolita Epifanij (Dumenko), hlava autokefálnej Pravoslávnej cirkvi Ukrajiny, vyslovil za postupný prechod na novo-juliánsky kalendár. Epifanij vtedy predpovedal, že o desať rokov bude väčšina Ukrajincov sláviť Vianoce 25. decembra.

V otázke cirkevného kalendára ide aj o vymedzenie sa voči Ruskej pravoslávnej cirkvi, ktorá Vianoce slávi podľa juliánskeho kalendára. Od rímskej reformy kalendára v roku 1582 juliánsky kalendár medzičasom 13 dní zaostáva za v tej dobe zavedeným západným gregoriánskym kalendárom.

Presunom na 25. decembra by Pravoslávna cirkev Ukrajiny nasledovala Konštantínopolský ekumenický, Alexandrijský a Antiochijský patriarchát, ako aj pravoslávne cirkvi Grécka, Rumunska, Bulharska a Cypru. Tieto cirkvi už viac ako jedno storočie slávia Vianoce v rovnaký deň ako rímskokatolícki a protestantskí kresťania. Naopak, cirkvi Ruska, Srbska a Gruzínska sa držia 7. januára.

Asi tri štvrtiny Ukrajincov, ktorí sa hlásia k pravoslávnej alebo gréckokatolíckej cirkvi, dosiaľ slávili Vianoce až v januári, pretože sa doteraz riadili juliánskym kalendárom. Podľa prieskumu v roku 2020 až 77 percent Ukrajincov oslavovalo narodenie Ježiša 7. januára. V roku 2017 ukrajinský parlament vyhlásil za deň pracovného pokoja popri 7. januári aj 25. december.

Na Ukrajine sú dve pravoslávne cirkvi: Ukrajinská pravoslávna cirkev, ktorá sa v lete tohto roka vyhlásila za nezávislú od Moskovského patriarchátu, a autokefálna Pravoslávna cirkev Ukrajiny. Medzi týmito cirkvami opakovane dochádza k otvoreným konfliktom a nepriateľským akciám.

Pravoslávna cirkev Ukrajiny sa sťažuje na problémy pri pastorácii v zahraničí
Kyjevský Metropolita Epifanij (Dumenko) poprosil ekumenického patriarchu o podporu pri pastoračnej starostlivosti o ukrajinských utečencov v zahraničí. Vo svojom liste z 18. októbra sa hlava autokefálnej Pravoslávnej cirkvi Ukrajiny posťažovala na nepriateľský postoj Moskovského patriarchátu a rovnako zmýšľajúcich miestnych pravoslávnych cirkví.

Okrem iných ani Poľská pravoslávna autokefálna cirkev neuznáva ani klérus, ani veriacich Pravoslávnej cirkvi Ukrajiny.

Metropolita Epifanij poprosil patriarchu Bartolomeja najmä o podporu pri organizovaní bohoslužieb v rodnom jazyku a o prijatie duchovných Pravoslávnej cirkvi Ukrajiny „do prechodnej misie“, aby sa mohli starať o veriacich v zahraničí. Ekumenický patriarchát pri udelení autokefálie Pravoslávnej cirkvi Ukrajiny v roku 2019 jej nedovolil zakladať cirkevné obce v zahraničí.

Veľký počet Ukrajincov utiekol pred ruskou útočnou vojnou do Poľska. Už koncom septembra poslal metropolita Epifanij list metropolitovi Poľskej pravoslávnej autokefálnej cirkvi Sawovi (Hrycuniakovi) s prosbou, aby uznal Pravoslávnu cirkev Ukrajiny ako autokefálnu cirkev, aby umožnil predovšetkým duchovnú starostlivosť o početných ukrajinských utečencov v Poľsku: „Sú nám známe početné príklady, v ktorých hierarchovia a duchovní Poľskej pravoslávnej autokefálnej cirkvi nielenže odmietajú sláviť bohoslužby s kňazmi Pravoslávnej cirkvi Ukrajiny, ale im dokonca aj upierajú sväté prijímanie a označujú ich za nekresťanov.“

Synod biskupov Poľskej pravoslávnej autokefálnej cirkvi 25. októbra vyjadril poľutovanie nad stavom rozštiepeného ukrajinského pravoslávia, ale vo veci „deštruktívnych aktivít takzvaného ‚metropolitu‘ Epifanija trvá na už zverejnených stanoviskách“.

Biskupi vyzvali veriacich, aby sa modlili za mier, za ukončenie vojny a prekonanie rozkolu v ukrajinskom pravosláví, a zároveň požiadali ekumenického patriarchu Bartolomeja, aby inicioval zhromaždenie (synaxis) hláv všetkých autokefálnych pravoslávnych cirkví.

/krátené/

Ján Krupa, autor

zdroj:
https://svetkrestanstva.postoj.sk/118466/autokefalni-ukrajinski-pravoslavni-smu-slavit-vianoce-25-decembra

foto: Ilustračné 
zdroj: Wikipedia  autor: Ivo Kruusamägi 

Aktuality

Zobraziť všetky
30.04.2024

2% z Vašich daní

Uchádzame sa o Vašu priazeň... Uveďte naše o.z. do svojho daňového priznania resp. vyhlásenia a my Vás potešíme knižným darom. Notársky centrálny register určených právnických osôb Informácie o určenej právnickej osobe Evidenčné čí…
Kategória: Aktuality
Čítať ďalej
16.04.2024

Pozvánka. RUSÍNSKÝ DEN v Lužickém semináři v Praze

Společnost přátel Lužice a Společnost přátel Podkarpatské Rusi vás zvou na RUSÍNSKÝ DEN v sobotu 20. 4. 2024 v Lužickém semináři v Praze. Na programu, který začíná v 10 hodin dopoledne, jsou přednášky, beseda, divadlo i ochutnávka tradi…
Kategória: Aktuality
Čítať ďalej
16.04.2024

Pozvánka na premiéru do DAD

Obsahové posolstvo inscenácie Romulus Veľký na javisku prešovského DAD je mrazivo aktuálne (Tlačová správa) Prešov, 16. apríla – S otázkami či sme ako ľudská civilizácia schopní nejakej obnovy alebo sme už len chaotické spoločenstvo prichá…
Kategória: Aktuality
Čítať ďalej
15.04.2024

Vasyľovy Jaburovy uďilyly Zolotu medajlu PU

Jak informovav Іnštitut rusyňskoho jazŷka i kulturŷ Pr’ašivskoj univerzitŷ v Pr’ašovi (PU), v ponediľok 15-ho apriľa 2024-ho roku odbŷlo s’a svjatočne zasidaňa Akdemičnoj hromadŷ PU. V ramkach ňoho udiľovala s’a i najvŷsša nahoroda univerzitŷ…
Kategória: Aktuality
Čítať ďalej
14.04.2024

Rozhovor. Kto bol prvý a najlepší Čechoslovák?

Keď je reč o československom odboji a o vzniku Československa, ako prví sa uvádzajú Masaryk, Štefánik, Beneš. No chýba ešte jedno kľúčové meno - novinár, literárny kritik, diplomat Bohdan Pavlů, dušou Slovák i Čech, osobnosť, na ktorú sa malo za…
Kategória: Aktuality
Čítať ďalej
14.04.2024

Ruský zlatý poklad a čs. legionáři

Pár slov úvodem V posledních letech se v médiích čas od času objevují zprávy k otázce ruského zlatého pokladu, které jsou buď přímým obviněním, nebo naznačují, že snad jeho část v letech 1918-1920 měli ukradnout čs. legionáři. Většina těchto rů…
Kategória: Aktuality
Čítať ďalej

Naše obce

Zobraziť galérie

Ujko Vasyľ


Ujko Vasyľ: Ja jem u žyvoťi mal furt problem pryvesty soj domiv ženu, na počatku iz-za rodyčiv a teper pro Parasku...
Zobraziť viac
Náhľad publikácie

Československý svět v Karpatech

Československý svet v Karpatoch

Čechoslovackyj svit v Karpatach

Reprezentatívna fotopublikácia
Objednať