Typické vianočné jedlo v Ubli je koločena fasoľa
UBĽA. Jedným z deviatich jedál, ktoré sa v obci Ubľa v okrese Snina nachádzajú na vianočnom stole, je koločena fasoľa. Kým v minulosti na jej prípravu používali habarku, „koloťuvku", dnes si ženy pomáhajú mixérom. „Habarka je u nás, v rusínčine, koloťuvka. Keď habarkujem, 'koloču', preto sa to volá koločena fasoľa," vysvetlila 58-ročná učiteľka miestnej materskej školy Oxana Fedorjaková.
Každý rok nová
Práve Vianoce, počas ktorých podľa nej chutí toto jedlo najviac, boli časom, keď gazdiné vo svojich kuchyniach menili starú habarku za novú. „Koloťuvky sa robili z vianočného stromčeka. Keď bola pekná obnoha, tak toto sa vyrezalo, pekne sa ostrúhalo a už bola nová. Z roka na rok," vysvetlila.
Fazuľa, olej, cibuľa, cesnak, paprika a soľ
Úspech pri varení koločenej fazule spočíva v správnom výbere odrody základnej suroviny. Fedorjaková odporúča malú bielu s tenkou šupkou. „Na toto sa hodí fazuľa, ktorá má tendenciu sa rozvariť," doplnila. Aby fazuľa počas varenia nepenila, pridáva k nej, po tom, ako zovrie, olej. Soľ nie, to by fazuľa nezmäkla.
Následne radí masu občas premiešať a podľa potreby i dolievať vodu. „Fazuľu uvaríme do rozvarenia. Keď uvidíme, že je mäkká, že sa dá rozhabarkovať, alebo teda rozmixovať, tak si urobím cibuľku na oleji, spením do zlatista, pridám trošičku červenej papriky," opísala následný postup s tým, že okrem cibule pridáva k zmesi i soľ a cesnak a všetko poriadne rozmixuje. Ak je už fazuľa uvarená a vody je v hrnci prebytok, Fedorjaková ju zleje. Zápražku používa nerada.
So zemiakmi aj hubami
Kým v Uličskej doline Sninského okresu jedia ku koločenej fasoli pirohy, v Ubli od tradície zemiakovej prílohy neupustili dodnes.
„Zemiaky sa uvaria v šupke, olúpu sa. Dávno sa jedli len také, suché, čisté. Ono sa to osolilo a babka to zvykla dať ešte do rúry a ony chytili takú kôrku. Neskôr, už moja babka to robila, mastíme ich," prezradila Fedorjaková s tým, že aj v tomto prípade je cibuľový základ pôstny, na oleji. Tvar a veľkosť nakrájaných zemiakov, ktoré sa k nemu pridajú, záleží od chute stravníkov.
Aj servírovanie jedla je o zvyku.
Buď sa fazuľa a zemiaky podávajú na dvoch tanieroch zvlášť, alebo spolu na jednom.
U Fedorjakovcov sú prílohou aj huby.
„Sušené huby namočím, zlejem jednu vodu, potom ďalšiu. Urobím cibuľkový základ, huby zdusím, aby v nich nebola voda, trošku ich osmažím, potom ich podlejem vodou, ale len trošku vody, dám pod pokrievku. Keď už sú, vysmažím ich až na tuk," doplnila k tradičnému receptu Fedorjaková s tým, že huby nesmú byť rozvarené.
„Toto je jedlo chudobných, ale i dedinčanov. Ingrediencie si každý dorobil doma," dodala pravdepodobný dôvod, prečo si koločená fazuľa našla miesto na štedrovečernom stole. Okrem nej na ňom nesmie chýbať med, cesnak, kračun (biely koláč - pozn. TASR), bobaľky (pupáčiky) s makom, pirohy s kyslou kapustou a kapustnica.
Zdroj:
https://hornyzemplin.korzar.sme.sk/c/22284480/typicke-vianocne-jedlo-v-ubli-je-kolocena-fasola.html
Foto:
Koločena fasoľa so zemiakmi sa môže podávať oddelene na dvoch tanieroch, alebo spoločne len na jednom.
Zdroj: TASR
Aktuality
Zobraziť všetky30.04.2024
2% z Vašich daní
Uchádzame sa o Vašu priazeň...
Uveďte naše o.z. do svojho daňového priznania resp. vyhlásenia a my Vás potešíme knižným darom.
Notársky centrálny register určených právnických osôb
Informácie o určenej právnickej osobe
Evidenčné čí…
16.04.2024
Pozvánka. RUSÍNSKÝ DEN v Lužickém semináři v Praze
Společnost přátel Lužice a Společnost přátel Podkarpatské Rusi vás zvou na
RUSÍNSKÝ DEN
v sobotu 20. 4. 2024 v Lužickém semináři v Praze.
Na programu, který začíná v 10 hodin dopoledne, jsou přednášky, beseda, divadlo i ochutnávka tradi…
16.04.2024
Pozvánka na premiéru do DAD
Obsahové posolstvo inscenácie Romulus Veľký na javisku prešovského DAD je mrazivo aktuálne
(Tlačová správa)
Prešov, 16. apríla – S otázkami či sme ako ľudská civilizácia schopní nejakej obnovy alebo sme už len chaotické spoločenstvo prichá…
15.04.2024
Vasyľovy Jaburovy uďilyly Zolotu medajlu PU
Jak informovav Іnštitut rusyňskoho jazŷka i kulturŷ Pr’ašivskoj univerzitŷ v Pr’ašovi (PU), v ponediľok 15-ho apriľa 2024-ho roku odbŷlo s’a svjatočne zasidaňa Akdemičnoj hromadŷ PU.
V ramkach ňoho udiľovala s’a i najvŷsša nahoroda univerzitŷ…
14.04.2024
Rozhovor. Kto bol prvý a najlepší Čechoslovák?
Keď je reč o československom odboji a o vzniku Československa, ako prví sa uvádzajú Masaryk, Štefánik, Beneš. No chýba ešte jedno kľúčové meno - novinár, literárny kritik, diplomat Bohdan Pavlů, dušou Slovák i Čech, osobnosť, na ktorú sa malo za…
14.04.2024
Ruský zlatý poklad a čs. legionáři
Pár slov úvodem
V posledních letech se v médiích čas od času objevují zprávy k otázce ruského zlatého pokladu, které jsou buď přímým obviněním, nebo naznačují, že snad jeho část v letech 1918-1920 měli ukradnout čs. legionáři. Většina těchto rů…
Naše obce
Zobraziť galérieUjko Vasyľ
Recept na silvestrovskyj kokteil "Tajna/zahada dušy rusnaka"
Do 50ml rusyňskoj borovičky pryliješ 30ml rusyňskoj borovičky, dobri peremišaš i nakonec doliješ iši 20ml rusyňskoj borovičky... Na zdravľa!
Československý svět v Karpatech
Československý svet v Karpatoch
Čechoslovackyj svit v Karpatach
Reprezentatívna fotopublikácia
Objednať