Aj takto chutia pravoslávne Vianoce
Varíme s Korzárom: Pirohy s kapustovou plnkou, tradičný Kračun, fazuľová kapustnica
Kračun
K rusínskym vianočným sviatkom parí aj obradný chlieb s názvom kračun.
Potrebujeme: 250–300 g polohrubej múky, 100 g masla, 2 PL kryštálové kru, 3 dcl mlieka, droždie, štipku soli + ďalšie suroviny ako semiačka, med, cesnak
Postup: Cesto na kračun sa zvyklo zarábať pramenistou vodou. V jeho strede sa urobila jamka, do ktorej sa nakvapkal med a postupne sa doň pridávali rôzne prísady – väčšinou zrná obilnín, strukovín, ľanové a konopné semená, ktoré mali rodine zabezpečiť aj v nasledujúcom roku dobrú úrodu. Magickú silu pečiva znásobovali i ďalšie primiešané plodiny. Napríklad cesnak a petržlenová vňať boli symbolom zdravia a ochrany pred zlými silami.
Všetky suroviny spolu spracujeme tak, ako keď robíme klasické kysnuté cesto, dodáme spomínané prísady podľa vlastnej chuti a necháme troška odstáť. Keď nakysne potrieme ho vajíčkom a pečieme cca 25 – 30 minút pri 180 stupňoch.
Kapustnica s fazuľou
Potrebujeme: 250 g suchej fazule, 250 g kyslej kapusty, zemiaky, soľ, olej, hladkú múku, mletú červenú papriku
Postup: Vopred namočenú fazuľu dáme variť a keď už bude takmer uvarená, pridáme k nej na kocky nakrájané očistené zemiaky. Zvlášť povaríme kyslú kapustu a potom ju pridáme k uvarenej fazuli. Polievku osolíme, okoreníme a zalejeme zápražkou, ktorú si pripravíme z oleja, hladkej múky a červenej papriky. Polievku necháme prevrieť a môžeme servírovať.
Pirohy s kapustou
Potrebujeme: Na cesto: 500 g v šupke uvarených zemiakov, 1 vaječný žĺtok, cca 100 g polohrubej múky, 50 g pohánkovej múky. Na plnku: 300 g v šupke uvarených zemiakov, 200 g kyslej kapusty, 1 cibuľu, olej, soľ, mleté čierne korenie
Postup: Uvarené zemiaky očistíme a nastrúhame najemno. Pridáme k nim múku aj žĺtok a vypracujeme cesto. Rozvaľkáme ho na hrúbku cca 3mm, vykrajujeme kolieska, ktoré naplníme kapustovou plnkou.
Tú si pripravíme tak, že si najskôr nakrájame nadrobno cibuľu a popražíme ju na oleji. Potom k nej pridáme pokrájanú a vyžmýkanú kyslú kapustu. Pozor, nepremývame ju.
Opražíme ju dozlatista a potom k nej pridáme popučené uvarené zemiaky. Chvíľku ešte restujeme a potom náplň odstavíme a rozdelíme na pripravené cesto.
Pirohy spojíme rukami alebo vidličkou a uvaríme v osolenej vode. Keďže rusínske vianočné jedlá sú pôstne, hotové pirohy omastíme len maslom, no ak pôst nedodržiavame, skvelá bude pražená slanina.
ANNA NOVOTNÁ
Zdroj:
https://korzar.sme.sk/c/22567512/varime-s-korzarom-pirohy-s-kapustovou-plnkou-tradicny-kracun-fazulova-kapustnica.html
Foto: archiv
Aktuality
Zobraziť všetky04.05.2025
Zabudnutý Cibere
Pozvánka
Slovenské národné múzeum – Múzeum rusínskej kultúry v Prešove Vás srdečne pozýva na prednáškové popoludnie spojené s besedou na tému druhej svetovej vojny a nepoznaných či zabudnutých osudov rusínskych osobností, ktoré sa v n…
30.04.2025
Dve percentá, jeden spoločný cieľ
Podporte nás 2 % z vašich daní a buďte súčasťou nášho úsilia o zachovanie a šírenie neznámej histórie Rusínov.
Vaša podpora je pre nás cenná – ďakujeme za dôveru!
Notársky centrálny register určených právnických osôb
Informácie o určenej…
29.04.2025
Rok rusínskeho jazyka môže byť výzva aj pre umelú inteligenciu
Ako sa z rusínskeho dialektu stala literárna reč, prečo je rusínčina spomedzi východoslovanských jazykov najtvrdšia, ale aj o tom, kedy rusínsky jazyk objaví umelá inteligencia, sa zhovárame s Ľubou Kráľovou, riaditeľkou Slovenského národného mú…
29.04.2025
Hoďmaš: Obrodenie rusínskeho národa na Ukrajine
Dejiny Podkarpatskej Rusi
kap. 24 Diskriminácia rusínskeho národa na Ukrajine
История республики Подкарпатская Русь
24. Дискриминация русинской нации в Украине
po rusky TU
Najvyššia rada (parlament) suverénnej Ukrajiny prijal…
29.04.2025
Pred 110 rokmi sa narodil Pavel Cibere
PORTRÉTY LIDÍ ZAVLEČENÝCH DO SOVĚTSKÉHO SVAZU PO SKONČENÍ 2. SVĚTOVÉ VÁLKY
Pavel Cibere (1914 - 1972)
Zatčen 10. září 1947
Vězněn 1947–1956: Moskva (Lefortovo), Dubravlag
Pavel Cibere se narodil 5. dubna* 1914 v obci Zaluž nedaleko M…
28.04.2025
Akce P – likvidace řeckokatolické církve v Československu
Příběh Ivana Ljavince a Jána Eugena Kočiše
autor: Adam Drda
Řeckokatolická církev je svéráznou součástí katolického společenství. Uchovává tradice a zvláštnosti východního křesťanství a zároveň bezvýhradně uznává primát římského papeže. Vz…
Naše obce
Zobraziť galérieUjko Vasyľ
Ujko Vasyľ:
-Ptaškom sja rano spivať, kiď im ne treba ity do roboty....!

Československý svět v Karpatech
Československý svet v Karpatoch
Čechoslovackyj svit v Karpatach
Reprezentatívna fotopublikácia
Objednať