Bobaľky s makom, opekance s bryndzou, pupáky s lekvárom

23.12.2021


Skúste rôzne verzie vianočného jedla.

Východniarske bobaľky s makom
Potrebujeme: 500 g hladkej múky, 20 g droždia, štipku soli, vlažné mlieko podľa potreby, 20 g práškového cukru, 80 g pomletého maku, 50 g medu, 60 g práškového cukru a 80 g masla.

Postup: Z časti mlieka, cukru, soli, trochu múky a droždia pripravíme kvások, ktorý po vykysnutí pridáme do múky. Podľa potreby prilejeme mlieko a vypracujeme redšie cesto. Necháme ho vykysnúť, potom z neho na pomúčenej doske urobíme valčeky hrubé ako prst. Pokrájame z nich asi 2-centimetrové kúsky. Uložíme ich na dobre vymastený plech reznou plochou a upečieme. Upečené obaríme horúcou vodou (alebo mliekom), polejeme roztopeným maslom, roztopeným medom a posypeme pomletým makom a práškovým cukrom.

Stredoslovenské opekance s bryndzou
Potrebujeme: 200 g polohrubej múky, 200 g hladkej múky, 2 dcl mlieka, kr. cukor, droždie, soľ, bryndza, maslo

Postup: Z vlažného mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások. Zmiešame ho s múkou a štipkou soli a vypracujeme cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť. Potom z cesta urobíme valčeky, ktoré rozkrájame na rovnomerné kúsky. Ukladáme ich na vymastený plech, necháme ešte chvíľu nakysnúť a upečieme v rúre. Zmiešame si v pomere 50 : 50 vodu a mlieko, „nálev“ osolíme a nasypeme doň opekance. Na najslabšej teplote ich necháme variť, kým začnú vrieť. Potom ich scedíme, namrvíme k nim bryndzu a polejeme maslom.

Záhorácke pupáky s lekvárom
Potrebujeme: 500 g hrubej múky, 1 dl mlieka, 2 dkg droždia, štipka soli, cukor, maslo, med, mak, slivkový lekvár

Postup: Najskôr si zarobíme kvások - do mlieka pridáme 2 lyžičky cukru aj droždie a necháme vykysnúť. Do preosiatej múky pridáme soľ, kvások a spracujeme pevné, tuhšie cesto, ktoré necháme kysnúť v teple asi hodinu. Potom z cesta urobíme šúľky, ktoré pokrájame na kúsky a v dlaniach vyformujeme malé pupáčiky. Poukladáme ich na vymastený plech a dáme upiecť do rozohriatej rúry. Hneď po upečení ich hádžeme hneď do vriacej vody alebo mlieka, vyberieme a dáme do nahriatej misky. Posypeme makom, osladíme medom, pokvapkáme roztopeným maslom a pridáme aj slivkový lekvár.

Anna Novotná, šéfredaktorka Košického Večera

Zdroj:
https://korzar.sme.sk/c/22560732/varime-s-korzarom-bobalky-s-makom-opekance-s-bryndzou-pupaky-s-lekvarom.html?ref=av-center

Aktuality

Zobraziť všetky
04.05.2025

Zabudnutý Cibere

Pozvánka Slovenské národné múzeum – Múzeum rusínskej kultúry v Prešove Vás srdečne pozýva na prednáškové popoludnie spojené s besedou na tému druhej svetovej vojny a nepoznaných či zabudnutých osudov rusínskych osobností, ktoré sa v n…
Kategória: Aktuality
Čítať ďalej
30.04.2025

Dve percentá, jeden spoločný cieľ 

Podporte nás 2 % z vašich daní a buďte súčasťou nášho úsilia o zachovanie a šírenie neznámej histórie Rusínov.  Vaša podpora je pre nás cenná – ďakujeme za dôveru! Notársky centrálny register určených právnických osôb Informácie o určenej…
Kategória: Aktuality
Čítať ďalej
29.04.2025

Rok rusínskeho jazyka môže byť výzva aj pre umelú inteligenciu

Ako sa z rusínskeho dialektu stala literárna reč, prečo je rusínčina spomedzi východoslovanských jazykov najtvrdšia, ale aj o tom, kedy rusínsky jazyk objaví umelá inteligencia, sa zhovárame s Ľubou Kráľovou, riaditeľkou Slovenského národného mú…
Kategória: Aktuality
Čítať ďalej
29.04.2025

Hoďmaš: Obrodenie rusínskeho národa na Ukrajine 

Dejiny Podkarpatskej Rusi kap. 24 Diskriminácia rusínskeho národa na Ukrajine  История республики Подкарпатская Русь  24. Дискриминация русинской нации в Украине  po rusky TU Najvyššia rada (parlament) suverénnej Ukrajiny prijal…
Kategória: Aktuality
Čítať ďalej
29.04.2025

Pred 110 rokmi sa narodil Pavel Cibere

PORTRÉTY LIDÍ ZAVLEČENÝCH DO SOVĚTSKÉHO SVAZU PO SKONČENÍ 2. SVĚTOVÉ VÁLKY Pavel Cibere (1914 - 1972) Zatčen 10. září 1947 Vězněn 1947–1956: Moskva (Lefortovo), Dubravlag Pavel Cibere se narodil 5. dubna* 1914 v obci Zaluž nedaleko M…
Kategória: Aktuality
Čítať ďalej
28.04.2025

Akce P – likvidace řeckokatolické církve v Československu

Příběh Ivana Ljavince a Jána Eugena Kočiše autor: Adam Drda Řeckokatolická církev je svéráznou součástí katolického společenství. Uchovává tradice a zvláštnosti východního křesťanství a zároveň bezvýhradně uznává primát římského papeže. Vz…
Kategória: Aktuality
Čítať ďalej

Naše obce

Zobraziť galérie

Ujko Vasyľ


Marča:
-Vy mi tu taky šumny prijemny komplimenty hvaryty, vy naisto chočete seksuvaty...!
Zobraziť viac
Náhľad publikácie

Československý svět v Karpatech

Československý svet v Karpatoch

Čechoslovackyj svit v Karpatach

Reprezentatívna fotopublikácia
Objednať