Gazdinky pečú bobaľky a ako si ich pripraviť?
Ich prípravu si nemusíme nechávať až na Štedrý deň. Napiecť si ich môžete trebárs i po tom, ako dočítate tieto riadky. Pupáky, opekance či bobaľky s makom, ako sa im hovorí v našom regióne, nesmú chýbať na štedrovečernom stole. Niekto ich možno kupuje z obchodu, no my vám ponúkneme originálny recept.
Celý nám ho prezradili i názorne predviedli čiperné seniorky z Denného stacionára v obci Kružlová. Bobaľky s makom si pripravili v uplynulú stredu. „Na bobaľky treba mlieko, droždie, vajíčko, múku, cukor, soľ a olej. Toto všetko dáme do misy a zamiesime,“ začala opis prípravy tradičného štedrovečeného jedla Anna Barnová. Ak do misky vlievame mlieko, môžeme trochu doliať teplej vody, skôr zaúčinkuje droždie. Seniorky v Kružlovej nás presvedčili o tom, že im to ide jedna radosť. Nepotrebujú žiadne mierky ani kuchynské váhy. „Kdeže, na čo by nám boli váhy. Všetko dávame, ako sa hovorí, od oka. Už to jednoducho vieme, za tie roky sme si to poriadne preskúšali, preto nám žiadne odmerky a ani váhy netreba,“ povedala nám Mária Feciskaninová, ktorá sa spolu s Annou Barnovou a ďalšími kamarátkami len pousmiali nad našou otázkou, či ich pri miesení cesta nebolia ruky. „Ále čo ste, nebolia nás ruky, veď už si na to zvykli.“
Zmes zo spomínaných surovín treba poriadne premiesiť, potom už len prikryť utierkou a nechať takú hodinku vykysnúť. Najlepšie, samozrejme, na teplom mieste. Keď sa nám potom cesto pekne oddeľuje od ruky, tak znamená, že už je pripravené, môžeme ho rozvaľkať a začať krájať, najprv väčšie kusy a z nich potom dlhé šúľky, ktoré potom krájame už na samotné bobaľky. „My napríklad máme rady drobné bobaľky, niekto však možno má radšej väčšie, no a jedným zlepšovákom môže byť, napríklad aj vykrajovanie so štamperlíkom. Potom budú krásne okrúhle,“ dala tip Anna Barnová. Plech si kružlovské seniorky medzitým poriadne vymastili olejom a potom naň ukladali nakrájané bobaľky. „Rúru si nahrejeme tak na 150 - 170 stupňov a bobaľky necháme piecť takých 15 - 20 minút. Stále však dávame pozor, pretože viete ako, každá rúra inak pečie,“ povedala Mária Feciskaninová. „Áno, sledujeme, ako bobaľky vyzerajú a keď už sú na vrchu pekné červené, znamená to, že už sú upečené a že sú také, ako majú byť,“ dodala Anna Barnová.
Hoci v obchodoch dnes bežne kúpime aj hotovú makovo-cukrovú zmes, najlepšie je si mak pomlieť a potom zmiešať s cukrom. Mimochodom, ak sa vám ťažko melie čistý mak, neváhajte pridať za lyžicu cukru a je jedno či kryštálového alebo práškového. Potom vám to podľa senioriek z Kružlovej pôjde ľahšie. A keď už máme pripravenú makovo-cukrovú zmes i prepražené maslo, môžeme servírovať. Predtým však ešte upečené bobaľky premyjeme vriacou vodou alebo „kypjakom,“ ako sa vriacej vode v našom regióne hovorí. „Keď ich zalejeme „kypjakom,“ bobaľky krásne zmäknú, no a keď ich premiešame s makovo-cukrovou zmesou, sú hotové,“ zhodli sa Anna Barnová a Mária Feciskaninová.
Mimochodom, aj poniektoré ženy v Kružlovej už vyskúšali aj bobaľky s orechami či so škoricou, no tvrdia, že to nie je ono. A nečudo, veď už to nie sú bobaľky s makom. A ešte jedno vysvetlenie, prečo je dobré si bobaľky pripraviť skôr. „Je to úplne jednoduché. Na Štedrý deň sa varí veľa tradičných jedál a gazdinky majú čo robiť, aby všetko stihli. No ale keď máte bobaľky upečené skôr, máte to ľahšie,“ usmiali sa na záver kružlovské seniorky Anna Barnová a Mária Feciskaninová.
(ks)
Aktuality
Zobraziť všetky30.04.2025
Dve percentá, jeden spoločný cieľ
Podporte nás 2 % z vašich daní a buďte súčasťou nášho úsilia o zachovanie a šírenie neznámej histórie Rusínov.
Vaša podpora je pre nás cenná – ďakujeme za dôveru!
Notársky centrálny register určených právnických osôb
Informácie o určenej…
29.04.2025
Rok rusínskeho jazyka môže byť výzva aj pre umelú inteligenciu
Ako sa z rusínskeho dialektu stala literárna reč, prečo je rusínčina spomedzi východoslovanských jazykov najtvrdšia, ale aj o tom, kedy rusínsky jazyk objaví umelá inteligencia, sa zhovárame s Ľubou Kráľovou, riaditeľkou Slovenského národného mú…
29.04.2025
Hoďmaš: Obrodenie rusínskeho národa na Ukrajine
Dejiny Podkarpatskej Rusi
kap. 24 Diskriminácia rusínskeho národa na Ukrajine
История республики Подкарпатская Русь
24. Дискриминация русинской нации в Украине
po rusky TU
Najvyššia rada (parlament) suverénnej Ukrajiny prijal…
29.04.2025
Pred 110 rokmi sa narodil Pavel Cibere
PORTRÉTY LIDÍ ZAVLEČENÝCH DO SOVĚTSKÉHO SVAZU PO SKONČENÍ 2. SVĚTOVÉ VÁLKY
Pavel Cibere (1914 - 1972)
Zatčen 10. září 1947
Vězněn 1947–1956: Moskva (Lefortovo), Dubravlag
Pavel Cibere se narodil 5. dubna* 1914 v obci Zaluž nedaleko M…
28.04.2025
Akce P – likvidace řeckokatolické církve v Československu
Příběh Ivana Ljavince a Jána Eugena Kočiše
autor: Adam Drda
Řeckokatolická církev je svéráznou součástí katolického společenství. Uchovává tradice a zvláštnosti východního křesťanství a zároveň bezvýhradně uznává primát římského papeže. Vz…
28.04.2025
Pred 75. rokmi sa uskutočnil Prešovský sobor
Michal Pavlišinovič
Gréckokatolícka cirkev na Slovensku si v pondelok pripomína 75. výročie od uskutočnenie Akcie P. 28. apríl 1950 – smutný dátum v živote tejto cirkvi, kedy sa v sále Čierneho orla v Prešove pod taktovkou komunistickej stran…
Naše obce
Zobraziť galérieUjko Vasyľ
-Vasyľu, vidžu, že u dobri kvaliťi styhate svoju robotu, čas Vam prydaty...
-Piňazi ku vyplaťi?
-Ňi, robotu...
-No ale... vaď z rostom zaťažy, kvality roboty vpade...
-Ta poťim Vam vozmeme premiji...

Československý svět v Karpatech
Československý svet v Karpatoch
Čechoslovackyj svit v Karpatach
Reprezentatívna fotopublikácia
Objednať