V rodine Molčanyovcov v Ladomirovej pečú perníky „vo veľkom“
„Sme taká pernikárska rodina“
V rodine Molčanyovcov z Ladomirovej nesmú počas najkrajších sviatkov v roku v dome chýbať perníky. Pečenie perníkov je pre spomínanú rodinu tradícia už doslova roky rokúce. „Perníky sa u nás piekli stále. U nás doma sme ich piekli vždy. Moje začiatky boli asi také - čiarka, bodka, a to bolo všetko. Sem-tam nejaký nevydarený lístoček. Perníky sme robili ako deti, potom som robila perníky s mojimi deťmi a teraz moje deti so svojimi deťmi, teda s mojimi vnúčencami. U nás sa hovorí, že sme taká pernikárska rodina,“ priznáva Mária Molčanyová, pre ktorú sa pečenie perníkov stalo záľubou. Pri pečení perníkov, najmä pri ich zdobení, relaxuje. „Je to pre mňa totálny relax a ich zdobenie ma fascinuje. Každý kus je jedinečný. Keď robím viac rovnakých kusov perníkov, tak to ma už tak nebaví. Stále niečo vymýšľam. Nápady beriem aj z časopisov a potom ich ešte dozdobujem podľa vlastnej fantázie. Len jedna bodka na perníku veľa znamená,“ dodáva pernikárka Mária Molčanyová.
DVOJNÁSOBNÁ RADOSŤ
Svojimi perníkmi obdarúvava celú rodinu i známych široko ďaleko. „Teším sa, keď niekoho obdarúvavam a vidím, že aj on sa teší z mojich perníkov. Vtedy mám dvojnásobnú radosť.“ V tomto čase vianočnom najviac „letia“ srdiečka, stromčeky i zvončeky. Mária Molčanyová vytvára aj perníky s veľkonočným motívom. Raz boli jej perníky aj typickým darčekom zo Slovenska. „Prišli za mnou sestričky z domu svätého Bazileja vo Svidníku, pretože jedna z nich cestovala na koncert do Ríma, a chceli taký typický slovenský darček. Ja som pre nich upiekla velikánsku okrúhlu tácku s rôznymi typmi perníkov, srdiečkami, anjelikmi. Tieto perníky potom „odišli“ do celého sveta - do Afriky, Austrálie, ani neviem, kde všade moje perníky boli. Hovorím, že moja duša prostredníctvom perníkov je v celom svete,“ hovorí Mária Molčanyová, ktorá má pri zdobení veľmi veľkú trpezlivosť a vo svojom veku aj pevnú ruku. Aj tento rok na slávnostnom stole sestričiek baziliánok vo Svidníku nebudú perníky od Márie Molčanyovej chýbať. Upiekla im dokonca aj betlehem a časť jej perníkov je výzdoba na vianočnom stromčeku.
ZAČIATKY ZDOBENIA
Jej perníky sú úchvatné a dovolíme si povedať, že miestami aj umeleckým dielom. Ako ich zdobí? „V podstate sú to veľmi jednoduché veci, hoci pre laika sa to zdá zložité. Keď sa zasvätíte do tajov zdobenia, zistíte, že je to veľmi jednoduchá vec. Treba len prísť na systém.“ Aj pre pani Máriu Molčanyovú boli začiatky zdobenia náročné. Na jednej svadbe počas „redového“ tanca dostala srdiečko. Nechcela veriť ako je ozdobené, ako hovorí, jej „diela“ boli ďaleko od toho, čo dostala. „Toto srdiečko som študovala a neskôr som šťastne zakričala - prišla som na to!“ S pribúdajúcimi rokmi sa pernikárska práca Márie Molčanyovej zlepšovala a dnes sú jej perníkmi inšpiráciou pre iných. Mnohí, ktorí jej perníky uvidia, sa neraz pýtajú, ako pripravuje napríklad takú polevu. Je hladká a jednoliata. Mária Molčanyová ochotne prezradí svoj recept: „Základ polevy je bielko, práškový cukor a precedená citrónová šťava.“ Nejedna gazdinka si pri pečení položí otázku: kedy začať? Kedy ich upiecť, aby boli na Vianoce chutné a mäkké? Mária Molčanyová hovorí, že v podstate je jedno, kedy pred Vianocami perníky pečieme. Hovorí, že aby perníky zmäkli, stačí ich dať do krabice a uložiť na balkón. Krabica navlhne a perníky zmäknú. „A keď nie, tak medzi perníky dáte rozkrojené jablko, prípadne napichané jablko s klinčekmi, takže ešte viac prevoňajú, alebo stačí do krabice dať krajec chleba. Perníky naberú vlhkosť. Podľa mňa, ak chcete, aby vám perníky ostali dlhšie, treba perníky urobiť tvrdšie. Sú však rôzne recepty,“ radí Mária Molčanyová.
PREVOŇAJÚ CELÝ BYT
Zdá sa jej však, že náš región nie je taký typický pre pečenie perníkov, ako to býva v iných krajoch. Niekde pripravujú súťaže O najkrajší perník. „Raz, keď moje perníky videla istá pani, hovorila, že škoda je toľkej krásy a roboty. Aby som svoje perníky ukázala a urobila výstavku. Som presvedčená, že aj na základe ukážky mojich perníkov v istom svidníckom obchode, sa v mnohých rodinách tento rok piekli perníky. Verím, že po budúce roky to bude rodinná tradícia. Nech je samozrejmosťou, že babky s vnúčencami alebo mamky s deťmi upečú perníčky. Toto je moje poslanie. Aby sa v tomto regióne zaužíval zvyk pečenia perníkov. Myslím si, že ku krásnemu vianočnému stolu a k sviatočnej rodinnej atmosfére perníky jednoducho patria. Vôňa perníkov vám prevonia celý byt.“
K PEČENIU PRIVIEDLA AJ VNUKOV
Ako sme už spomínali, v rodine Molčanyovcov z Ladomirovej pečie perníky každý člen. „Pomáha mi aj manžel. Robí mi sneh na perníky, niekedy, keď mám veľa roboty, aj cesto, hoci ho príde ukázať, čo do neho treba pridať. Aj formy na domčeky urobí, tam je potrebný technický typ. A hlavne nehromží, že dom je samý perník. Všade je plno pekáčov perníkov. Ma velikánske pochopenie pre môj koníček. Náš celý dom je v tomto čase ozdobený zvnútra perníkmi,“ dodáva Mária Molčanyová, ktorá k tejto krásnej záľube priviedla aj svojich vnukov. „Najbližšie sa k mojej práci približuje vnučka Mirka, ale aj druhá Bianka na svoj vek 8 rokov vytvára pekné perníky. Oni sa všetci tešia, kedy prídu k nám a už len počúvam: babi a budeme zdobiť perníky? Jasné, že budeme, znie vždy moja odpoveď. Všetci vykrajujeme, každý si zoberie svoju kôpku a kreslí podľa svojej fantázie. Vždy sa však pozerajú, ako zdobím ja. Som veľmi rada, že mám nasledovníčku v pečení perníkov, moju osemnásťročnú vnučku Mirku. Tá už vie aj krásne bielok vyšľahať, ozdobiť perníčky, ale ešte trošku trpezlivosti musí nabrať. Myslím si, že môžem byť spokojná ako zdobia moje deti a vnuci perníky.“ V budúcom roku oslávi Mária Molčanyová 65 rokov a za tento čas jej rukami prešli tisíce perníkov, aby dostali konečnú podobu. „Kto chce dobrý perník urobiť, pekný a vkusný, musí urobiť minimálne tisíc a potom naberie zručnosť.“ Po tom ako vychovala svoje tri deti, odchovala šesť vnúčat, má konečne priestor na to, aby rozvíjala svoju fantáziu pri pečení a zdobení perníkov. Doteraz bola potrebná inde.
PERNÍČKY ZOSTANÚ V SPOMIENKÁCH
Keď si tento rok bude sadať štrnásť členov rodiny Molčanyovcov za vianočný stôl, perníky z ich „rodinnej dielne“ budú určite súčasťou vianočnej výzdoby. A čo dodať na záver? Hádam postačia slová Márie Molčanyovej: „Aby všetky rodiny v našom okolí, v našom regióne, ba aj na celom svete prežili Vianoce v pohode, v kruhu rodiny, a aby dotvárali tú radostnú atmosféru pekným medovníčkom. Aby sa babky tešili so svojimi deťmi pri pečení medovníčkov, pretože v dnešnej uponáhľanej dobe nie je času na takéto zázračné veci. Ale jedno, čo treba povedať, toto pečenie perníkov zostane pre deti na celý život v spomienkach, tak ako mne ostala spomienka, keď som vo svojich piatich rokoch od tety dostala perníkovú chalúpku a dodnes si túto udalosť pamätám. Aby nezabudli babky a mamky, že deťom sa treba venovať aj takýmto spôsobom, nielen pri počítači a počítačových hrách moderných pre dnešnú dobu.“
Katarína Siváková
V rodine Molčanyovcov z Ladomirovej nesmú počas najkrajších sviatkov v roku v dome chýbať perníky. Pečenie perníkov je pre spomínanú rodinu tradícia už doslova roky rokúce. „Perníky sa u nás piekli stále. U nás doma sme ich piekli vždy. Moje začiatky boli asi také - čiarka, bodka, a to bolo všetko. Sem-tam nejaký nevydarený lístoček. Perníky sme robili ako deti, potom som robila perníky s mojimi deťmi a teraz moje deti so svojimi deťmi, teda s mojimi vnúčencami. U nás sa hovorí, že sme taká pernikárska rodina,“ priznáva Mária Molčanyová, pre ktorú sa pečenie perníkov stalo záľubou. Pri pečení perníkov, najmä pri ich zdobení, relaxuje. „Je to pre mňa totálny relax a ich zdobenie ma fascinuje. Každý kus je jedinečný. Keď robím viac rovnakých kusov perníkov, tak to ma už tak nebaví. Stále niečo vymýšľam. Nápady beriem aj z časopisov a potom ich ešte dozdobujem podľa vlastnej fantázie. Len jedna bodka na perníku veľa znamená,“ dodáva pernikárka Mária Molčanyová.
DVOJNÁSOBNÁ RADOSŤ
Svojimi perníkmi obdarúvava celú rodinu i známych široko ďaleko. „Teším sa, keď niekoho obdarúvavam a vidím, že aj on sa teší z mojich perníkov. Vtedy mám dvojnásobnú radosť.“ V tomto čase vianočnom najviac „letia“ srdiečka, stromčeky i zvončeky. Mária Molčanyová vytvára aj perníky s veľkonočným motívom. Raz boli jej perníky aj typickým darčekom zo Slovenska. „Prišli za mnou sestričky z domu svätého Bazileja vo Svidníku, pretože jedna z nich cestovala na koncert do Ríma, a chceli taký typický slovenský darček. Ja som pre nich upiekla velikánsku okrúhlu tácku s rôznymi typmi perníkov, srdiečkami, anjelikmi. Tieto perníky potom „odišli“ do celého sveta - do Afriky, Austrálie, ani neviem, kde všade moje perníky boli. Hovorím, že moja duša prostredníctvom perníkov je v celom svete,“ hovorí Mária Molčanyová, ktorá má pri zdobení veľmi veľkú trpezlivosť a vo svojom veku aj pevnú ruku. Aj tento rok na slávnostnom stole sestričiek baziliánok vo Svidníku nebudú perníky od Márie Molčanyovej chýbať. Upiekla im dokonca aj betlehem a časť jej perníkov je výzdoba na vianočnom stromčeku.
ZAČIATKY ZDOBENIA
Jej perníky sú úchvatné a dovolíme si povedať, že miestami aj umeleckým dielom. Ako ich zdobí? „V podstate sú to veľmi jednoduché veci, hoci pre laika sa to zdá zložité. Keď sa zasvätíte do tajov zdobenia, zistíte, že je to veľmi jednoduchá vec. Treba len prísť na systém.“ Aj pre pani Máriu Molčanyovú boli začiatky zdobenia náročné. Na jednej svadbe počas „redového“ tanca dostala srdiečko. Nechcela veriť ako je ozdobené, ako hovorí, jej „diela“ boli ďaleko od toho, čo dostala. „Toto srdiečko som študovala a neskôr som šťastne zakričala - prišla som na to!“ S pribúdajúcimi rokmi sa pernikárska práca Márie Molčanyovej zlepšovala a dnes sú jej perníkmi inšpiráciou pre iných. Mnohí, ktorí jej perníky uvidia, sa neraz pýtajú, ako pripravuje napríklad takú polevu. Je hladká a jednoliata. Mária Molčanyová ochotne prezradí svoj recept: „Základ polevy je bielko, práškový cukor a precedená citrónová šťava.“ Nejedna gazdinka si pri pečení položí otázku: kedy začať? Kedy ich upiecť, aby boli na Vianoce chutné a mäkké? Mária Molčanyová hovorí, že v podstate je jedno, kedy pred Vianocami perníky pečieme. Hovorí, že aby perníky zmäkli, stačí ich dať do krabice a uložiť na balkón. Krabica navlhne a perníky zmäknú. „A keď nie, tak medzi perníky dáte rozkrojené jablko, prípadne napichané jablko s klinčekmi, takže ešte viac prevoňajú, alebo stačí do krabice dať krajec chleba. Perníky naberú vlhkosť. Podľa mňa, ak chcete, aby vám perníky ostali dlhšie, treba perníky urobiť tvrdšie. Sú však rôzne recepty,“ radí Mária Molčanyová.
PREVOŇAJÚ CELÝ BYT
Zdá sa jej však, že náš región nie je taký typický pre pečenie perníkov, ako to býva v iných krajoch. Niekde pripravujú súťaže O najkrajší perník. „Raz, keď moje perníky videla istá pani, hovorila, že škoda je toľkej krásy a roboty. Aby som svoje perníky ukázala a urobila výstavku. Som presvedčená, že aj na základe ukážky mojich perníkov v istom svidníckom obchode, sa v mnohých rodinách tento rok piekli perníky. Verím, že po budúce roky to bude rodinná tradícia. Nech je samozrejmosťou, že babky s vnúčencami alebo mamky s deťmi upečú perníčky. Toto je moje poslanie. Aby sa v tomto regióne zaužíval zvyk pečenia perníkov. Myslím si, že ku krásnemu vianočnému stolu a k sviatočnej rodinnej atmosfére perníky jednoducho patria. Vôňa perníkov vám prevonia celý byt.“
K PEČENIU PRIVIEDLA AJ VNUKOV
Ako sme už spomínali, v rodine Molčanyovcov z Ladomirovej pečie perníky každý člen. „Pomáha mi aj manžel. Robí mi sneh na perníky, niekedy, keď mám veľa roboty, aj cesto, hoci ho príde ukázať, čo do neho treba pridať. Aj formy na domčeky urobí, tam je potrebný technický typ. A hlavne nehromží, že dom je samý perník. Všade je plno pekáčov perníkov. Ma velikánske pochopenie pre môj koníček. Náš celý dom je v tomto čase ozdobený zvnútra perníkmi,“ dodáva Mária Molčanyová, ktorá k tejto krásnej záľube priviedla aj svojich vnukov. „Najbližšie sa k mojej práci približuje vnučka Mirka, ale aj druhá Bianka na svoj vek 8 rokov vytvára pekné perníky. Oni sa všetci tešia, kedy prídu k nám a už len počúvam: babi a budeme zdobiť perníky? Jasné, že budeme, znie vždy moja odpoveď. Všetci vykrajujeme, každý si zoberie svoju kôpku a kreslí podľa svojej fantázie. Vždy sa však pozerajú, ako zdobím ja. Som veľmi rada, že mám nasledovníčku v pečení perníkov, moju osemnásťročnú vnučku Mirku. Tá už vie aj krásne bielok vyšľahať, ozdobiť perníčky, ale ešte trošku trpezlivosti musí nabrať. Myslím si, že môžem byť spokojná ako zdobia moje deti a vnuci perníky.“ V budúcom roku oslávi Mária Molčanyová 65 rokov a za tento čas jej rukami prešli tisíce perníkov, aby dostali konečnú podobu. „Kto chce dobrý perník urobiť, pekný a vkusný, musí urobiť minimálne tisíc a potom naberie zručnosť.“ Po tom ako vychovala svoje tri deti, odchovala šesť vnúčat, má konečne priestor na to, aby rozvíjala svoju fantáziu pri pečení a zdobení perníkov. Doteraz bola potrebná inde.
PERNÍČKY ZOSTANÚ V SPOMIENKÁCH
Keď si tento rok bude sadať štrnásť členov rodiny Molčanyovcov za vianočný stôl, perníky z ich „rodinnej dielne“ budú určite súčasťou vianočnej výzdoby. A čo dodať na záver? Hádam postačia slová Márie Molčanyovej: „Aby všetky rodiny v našom okolí, v našom regióne, ba aj na celom svete prežili Vianoce v pohode, v kruhu rodiny, a aby dotvárali tú radostnú atmosféru pekným medovníčkom. Aby sa babky tešili so svojimi deťmi pri pečení medovníčkov, pretože v dnešnej uponáhľanej dobe nie je času na takéto zázračné veci. Ale jedno, čo treba povedať, toto pečenie perníkov zostane pre deti na celý život v spomienkach, tak ako mne ostala spomienka, keď som vo svojich piatich rokoch od tety dostala perníkovú chalúpku a dodnes si túto udalosť pamätám. Aby nezabudli babky a mamky, že deťom sa treba venovať aj takýmto spôsobom, nielen pri počítači a počítačových hrách moderných pre dnešnú dobu.“
Katarína Siváková
Aktuality
Zobraziť všetky04.05.2025
Zabudnutý Cibere
Pozvánka
Slovenské národné múzeum – Múzeum rusínskej kultúry v Prešove Vás srdečne pozýva na prednáškové popoludnie spojené s besedou na tému druhej svetovej vojny a nepoznaných či zabudnutých osudov rusínskych osobností, ktoré sa v n…
30.04.2025
Dve percentá, jeden spoločný cieľ
Podporte nás 2 % z vašich daní a buďte súčasťou nášho úsilia o zachovanie a šírenie neznámej histórie Rusínov.
Vaša podpora je pre nás cenná – ďakujeme za dôveru!
Notársky centrálny register určených právnických osôb
Informácie o určenej…
29.04.2025
Rok rusínskeho jazyka môže byť výzva aj pre umelú inteligenciu
Ako sa z rusínskeho dialektu stala literárna reč, prečo je rusínčina spomedzi východoslovanských jazykov najtvrdšia, ale aj o tom, kedy rusínsky jazyk objaví umelá inteligencia, sa zhovárame s Ľubou Kráľovou, riaditeľkou Slovenského národného mú…
29.04.2025
Hoďmaš: Obrodenie rusínskeho národa na Ukrajine
Dejiny Podkarpatskej Rusi
kap. 24 Diskriminácia rusínskeho národa na Ukrajine
История республики Подкарпатская Русь
24. Дискриминация русинской нации в Украине
po rusky TU
Najvyššia rada (parlament) suverénnej Ukrajiny prijal…
29.04.2025
Pred 110 rokmi sa narodil Pavel Cibere
PORTRÉTY LIDÍ ZAVLEČENÝCH DO SOVĚTSKÉHO SVAZU PO SKONČENÍ 2. SVĚTOVÉ VÁLKY
Pavel Cibere (1914 - 1972)
Zatčen 10. září 1947
Vězněn 1947–1956: Moskva (Lefortovo), Dubravlag
Pavel Cibere se narodil 5. dubna* 1914 v obci Zaluž nedaleko M…
28.04.2025
Akce P – likvidace řeckokatolické církve v Československu
Příběh Ivana Ljavince a Jána Eugena Kočiše
autor: Adam Drda
Řeckokatolická církev je svéráznou součástí katolického společenství. Uchovává tradice a zvláštnosti východního křesťanství a zároveň bezvýhradně uznává primát římského papeže. Vz…
Naše obce
Zobraziť galérieUjko Vasyľ
Ujko Vasyľ:
- Rusnaci, pokľa vy vypysujete všelyjaky durnoty tu na facebooku, Čiňane ne traťať čas - rozmnožujuť sja...
- Rusnaci, pokľa vy vypysujete všelyjaky durnoty tu na facebooku, Čiňane ne traťať čas - rozmnožujuť sja...

Československý svět v Karpatech
Československý svet v Karpatoch
Čechoslovackyj svit v Karpatach
Reprezentatívna fotopublikácia
Objednať