Pozvánka na premiéru do DAD

16.04.2024


Obsahové posolstvo inscenácie Romulus Veľký na javisku prešovského DAD je mrazivo aktuálne

(Tlačová správa)

Prešov, 16. apríla – S otázkami či sme ako ľudská civilizácia schopní nejakej obnovy alebo sme už len chaotické spoločenstvo prichádza na javisko Divadla Alexandra Duchnoviča (DAD) v Prešove inscenácia hry Romulus Veľký. S umeleckým súborom DAD ju režijne pripravil hosťujúci Jakub Nvota a jej premiéra sa chystá na piatok 19. apríla t. r.  Pri tejto príležitosti sa konala dnes v sídle DAD tlačová beseda.

Friedrich Dürrenmatt (1921 – 1990), švajčiarsky po nemecky píšuci dramatik, odhaľuje podľa J. Nvotu (nar. 1977) v tejto hre (je aj dramaturgom a na starosť si vzal tiež výber scénickej hudby) mieru absurdity, akú my ako štát sme schopní produkovať. Romulus je posledný cisár Rímskej ríše, ktorá speje k svojmu zániku, sám vladár ju vedie k riadenému zániku. „Autor hry naznačuje, že niet pádu, je kontinuita toho, čo tu už roky existuje,“ poznamenal. Text vznikol v roku 1949, čiže krátko po skončení druhej svetovej vojny a bol teda reflexiou na to, čo ľudstvo prežilo. Neskôr hru v rokoch 1957, 1964 prepracoval.

J. Nvota režíroval na javisku DAD doteraz dve inscenácie. Tú poslednú v marci 2009 a tiež bola realizovaná na podklade textu F. Dürrenmatta Anjel prichádza do Babylonu. „Vrátil som sa teda po dlhých rokoch, ale musím povedať, že herecký kolektív je tu stále kvalitný. Ako človek zvonka vnímam DAD ako obrovský kultúrny fenomén pri pohľade na to, čo všetko sa tu po rusínsky hrá. Som presvedčený, že tento fenomén je hlboko nedocenený,“ konštatoval.

Romulusa stvárňuje herec Jevgenij Libezňuk. J. Nvota ho obsadil do všetkých inscenácií, ktoré v DAD pripravil. „U neho je vždy prvý herec a tomu pomáha ako najlepšie vie. To bolo vlastné každej inscenácii, ktorú režisér tu urobil. Jednoducho, cez prejav herca dotknúť sa diváka, aby premýšľal. Je zaujímavé a intrigujúce ako režsiré sa usiluje toto dostať z herca,“ povedal J. Libezňuk.

Umelecká šéfka súboru Ľudmila Lukačíková priznala, že ona také šťastie nemala a teraz je však vďačná, že ju režisér obsadil. So smiechom dodala, že najprv zisťovala u kolegov, čo mali skúsenosť s J. Nvotom, že aký je režisér povahovo. „A hovorili pravdu, že je pokojný, nekričí na hercov, nehádže scenármi,“ dodala. Pochválila J. Nvotu aj ako dramaturga za výber práve takéhoto titulu. Podľa nej v hre vykreslená politická situácia sadla na dnešnú dobu. „To sme sa nič nepoučili? Je to až mrazivé,“ podčiarkla. 

Ďalšími účinkujúcimi v inscenácii sú Zuzana Kovalčíková, Jozef Tkáč, Vladimír Roháč, Ľubomír Mindoš, Jozef Pantlikáš, Martin Oravec, Vladimíra Štefániková a Vasiľ Rusiňák. Na javisku sa objaví v menšej úlohe riaditeľ DAD Marián Marko. „Povedal som režisérovi, že robí kaskadérsky kúsok mojím obsadením, lebo som už dlho nehral, ale až tak veľa na hranie nemám, skôr sa viac na javisku nachodím,“ doplnil.

Scéna a kostýmy sú dielom hosťujúceho Toma Cillera, ktorého J. Nvota označil za svojho  „dôležitého dlhodobého spolupracovníka“. 

DAD ako jediné profesionálne divadlo na Slovensku hrá predstavenia v rusínskom jazyku. Inscenácia má originálny názov Ромул Великый (autorom prekladu do rusínčiny je Valerij Kupka). Je v 78. sezóne (vrátane tých, ktoré divadlo absolvovalo pod názvom Ukrajinské národné divadlo – UND v Prešove) v poradí 398. premiérou. Na jej realizáciu DAD dostalo dotáciu z Fondu na podporu kultúry národnostných menšín SR, od komisie pre rusínsku kultúru.

V Prešove, 16. apríla 2024

Spracoval: Jozef Jurčišin, kontakt 0905 328 633

foto: Inscenácia Romulus Veľký.
zdroj: DAD
 

Aktuality

Zobraziť všetky
30.04.2024

2% z Vašich daní

Uchádzame sa o Vašu priazeň... Uveďte naše o.z. do svojho daňového priznania resp. vyhlásenia a my Vás potešíme knižným darom. Notársky centrálny register určených právnických osôb Informácie o určenej právnickej osobe Evidenčné čí…
Kategória: Aktuality
Čítať ďalej
25.04.2024

Virológ Borecký – vedec, profesor, akademik  s rusínskymi koreňmi

25. apríla uplynie sto rokov od narodenia významného virológa, imunológa a dlhoročného šéfa Virologického ústavu SAV Ladislava Boreckého, ktorý pochádzal z Uble, z rusínskej rodiny na Hornom Zemplíne. V lete 1904 prišiel do Uble na Hornom Zempl…
Kategória: Aktuality
Čítať ďalej
16.04.2024

Pozvánka. RUSÍNSKÝ DEN v Lužickém semináři v Praze

Společnost přátel Lužice a Společnost přátel Podkarpatské Rusi vás zvou na RUSÍNSKÝ DEN v sobotu 20. 4. 2024 v Lužickém semináři v Praze. Na programu, který začíná v 10 hodin dopoledne, jsou přednášky, beseda, divadlo i ochutnávka tradi…
Kategória: Aktuality
Čítať ďalej
15.04.2024

Vasyľovy Jaburovy uďilyly Zolotu medajlu PU

Jak informovav Іnštitut rusyňskoho jazŷka i kulturŷ Pr’ašivskoj univerzitŷ v Pr’ašovi (PU), v ponediľok 15-ho apriľa 2024-ho roku odbŷlo s’a svjatočne zasidaňa Akdemičnoj hromadŷ PU. V ramkach ňoho udiľovala s’a i najvŷsša nahoroda univerzitŷ…
Kategória: Aktuality
Čítať ďalej
14.04.2024

Rozhovor. Kto bol prvý a najlepší Čechoslovák?

Keď je reč o československom odboji a o vzniku Československa, ako prví sa uvádzajú Masaryk, Štefánik, Beneš. No chýba ešte jedno kľúčové meno - novinár, literárny kritik, diplomat Bohdan Pavlů, dušou Slovák i Čech, osobnosť, na ktorú sa malo za…
Kategória: Aktuality
Čítať ďalej
14.04.2024

Ruský zlatý poklad a čs. legionáři

Pár slov úvodem V posledních letech se v médiích čas od času objevují zprávy k otázce ruského zlatého pokladu, které jsou buď přímým obviněním, nebo naznačují, že snad jeho část v letech 1918-1920 měli ukradnout čs. legionáři. Většina těchto rů…
Kategória: Aktuality
Čítať ďalej

Naše obce

Zobraziť galérie

Ujko Vasyľ


Rusko. Pjatňica.
Oľa čitať Puškina, Zoja tancuje kreacyji z Lebeďinoho ozero, Taňa vyšyvať krestykom, Sveťa zos Irinov hrajuť damu, Nataša rozkladať pasijans, Ksjuša hraje na harfi... a to všytko zato, bo ľinyva Maša (Marča) ne styhla do 22:00h nakupyty vodku... (V Rusku platyť zakaz nočnoho prodaja palinky).
Zobraziť viac
Náhľad publikácie

Československý svět v Karpatech

Československý svet v Karpatoch

Čechoslovackyj svit v Karpatach

Reprezentatívna fotopublikácia
Objednať