Aj takto chutia pravoslávne Vianoce

05.01.2021


Varíme s Korzárom: Pirohy s kapustovou plnkou, tradičný Kračun, fazuľová kapustnica

Kračun
K rusínskym vianočným sviatkom parí aj obradný chlieb s názvom kračun.

Potrebujeme: 250–300 g polohrubej múky, 100 g masla, 2 PL kryštálové kru, 3 dcl mlieka, droždie, štipku soli + ďalšie suroviny ako semiačka, med, cesnak

Postup: Cesto na kračun sa zvyklo zarábať pramenistou vodou. V jeho strede sa urobila jamka, do ktorej sa nakvapkal med a postupne sa doň pridávali rôzne prísady – väčšinou zrná obilnín, strukovín, ľanové a konopné semená, ktoré mali rodine zabezpečiť aj v nasledujúcom roku dobrú úrodu. Magickú silu pečiva znásobovali i ďalšie primiešané plodiny. Napríklad cesnak a petržlenová vňať boli symbolom zdravia a ochrany pred zlými silami.

Všetky suroviny spolu spracujeme tak, ako keď robíme klasické kysnuté cesto, dodáme spomínané prísady podľa vlastnej chuti a necháme troška odstáť. Keď nakysne potrieme ho vajíčkom a pečieme cca 25 – 30 minút pri 180 stupňoch.

Kapustnica s fazuľou
Potrebujeme: 250 g suchej fazule, 250 g kyslej kapusty, zemiaky, soľ, olej, hladkú múku, mletú červenú papriku

Postup: Vopred namočenú fazuľu dáme variť a keď už bude takmer uvarená, pridáme k nej na kocky nakrájané očistené zemiaky. Zvlášť povaríme kyslú kapustu a potom ju pridáme k uvarenej fazuli. Polievku osolíme, okoreníme a zalejeme zápražkou, ktorú si pripravíme z oleja, hladkej múky a červenej papriky. Polievku necháme prevrieť a môžeme servírovať.

Pirohy s kapustou
Potrebujeme: Na cesto: 500 g v šupke uvarených zemiakov, 1 vaječný žĺtok, cca 100 g polohrubej múky, 50 g pohánkovej múky. Na plnku: 300 g v šupke uvarených zemiakov, 200 g kyslej kapusty, 1 cibuľu, olej, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Uvarené zemiaky očistíme a nastrúhame najemno. Pridáme k nim múku aj žĺtok a vypracujeme cesto. Rozvaľkáme ho na hrúbku cca 3mm, vykrajujeme kolieska, ktoré naplníme kapustovou plnkou.

Tú si pripravíme tak, že si najskôr nakrájame nadrobno cibuľu a popražíme ju na oleji. Potom k nej pridáme pokrájanú a vyžmýkanú kyslú kapustu. Pozor, nepremývame ju.

Opražíme ju dozlatista a potom k nej pridáme popučené uvarené zemiaky. Chvíľku ešte restujeme a potom náplň odstavíme a rozdelíme na pripravené cesto.

Pirohy spojíme rukami alebo vidličkou a uvaríme v osolenej vode. Keďže rusínske vianočné jedlá sú pôstne, hotové pirohy omastíme len maslom, no ak pôst nedodržiavame, skvelá bude pražená slanina.

ANNA NOVOTNÁ

Zdroj:
https://korzar.sme.sk/c/22567512/varime-s-korzarom-pirohy-s-kapustovou-plnkou-tradicny-kracun-fazulova-kapustnica.html

Foto: archiv 

Aktuality

Zobraziť všetky
14.01.2021

PF 2021

Mily i čestovanŷ, damŷ i panove, pryjmyte naše serdečne pozdravliňa, žyčiňa dobra, ščasťa. zdravľa i Božoho blahosloviňa ku prychodu novoho roku. Naj rik 2021 bude napovňenyj duchom porozumiňa i ľubvi. Ďakujeme, že ste i zostanete vjedno …
Kategória: Aktuality
Čítať ďalej
13.01.2021

Vojenská história č. 4/2020. Recenzia: KUŠTEK, Vladimír ČESKOSLOVENSKÝ SVET V KARPATOCH 2

RECENZIA: KUŠTEK, Vladimír  ČESKOSLOVENSKÝ SVET V KARPATOCH 2. Bratislava : ZIRS, o.z., 2019, 192 s. ISBN 978-80-973455-0-1. V septembri 2019 sme si pripomenuli sto rokov od oficiálneho pričlenenia Podkarpatskej Rusi k Československej rep…
Kategória: Aktuality
Čítať ďalej
12.01.2021

Župa vyčlenila na dotačný program 4 milióny eur.  PSK žiadosti na regionálne projekty prijíma od 15. januára 

Tlačová správa Prešovský samosprávny kraj (PSK) v tomto roku prerozdelí v rámci svojho dotačného programu z vlastných príjmov 4 milióny eur. Žiadatelia sa o podporu môžu uchádzať v troch programoch: Výzve pre región, Výzve predsedu PSK a Mi…
Kategória: Aktuality
Čítať ďalej
12.01.2021

V Uličskej doline sa boja, že prídu o živobytie

Spor o spôsob a rozsah ťažby dreva pri Starine sa stupňuje. ULIČ. V Uliči v Sninskom okrese sa v utorok pred Lesopoľnohospodárskym majetkom (LPM) protestovalo. Zamestnanci LPM Ulič, ale aj urbárnici a živnostníci, ktorých práca pre najväčš…
Kategória: Aktuality
Čítať ďalej
11.01.2021

Za masovým odporom proti očkovaniu boli prešľapy politikov

Kde sa vzal taký strach z očkovania a odpor k vakcínam všetkého druhu? V našich končinách sa prejavil už pri prvom hromadnom očkovaní proti čiernym kiahňam pred vyše dvesto rokmi. S rastom všeobecného vzdelania a s rozvojom medicíny sa mala časo…
Kategória: Aktuality
Čítať ďalej
11.01.2021

Profesor Čiampor: Výmysly o škodlivosti vakcín majú svoje cintoríny

Vakcíny proti ochoreniu COVID-19 sa mohli pripraviť rýchlejšie ako predchádzajúce očkovacie látky proti iným infekčným ochoreniam v minulosti vďaka moderným metódam molekulárnej biológie. Toho sa obávať netreba. Problémy sú inde a môžeme si za n…
Kategória: Aktuality
Čítať ďalej

Naše obce

Zobraziť galérie

Ujko Vasyľ


Marča zos kamaratkov soj obzerajuť na plaži paribka:
-Jak sja ti ľubyť?
-Kiď mam sudyty po škrjabancoch (zaderťach) na joho cherbeťi, ta to bars dobryj parobok...!
Zobraziť viac
Náhľad publikácie

Československý svět v Karpatech

Československý svet v Karpatoch

Čechoslovackyj svit v Karpatach

Reprezentatívna fotopublikácia
Objednať