Aj takto chutia pravoslávne Vianoce
Varíme s Korzárom: Pirohy s kapustovou plnkou, tradičný Kračun, fazuľová kapustnica
Kračun
K rusínskym vianočným sviatkom parí aj obradný chlieb s názvom kračun.
Potrebujeme: 250–300 g polohrubej múky, 100 g masla, 2 PL kryštálové kru, 3 dcl mlieka, droždie, štipku soli + ďalšie suroviny ako semiačka, med, cesnak
Postup: Cesto na kračun sa zvyklo zarábať pramenistou vodou. V jeho strede sa urobila jamka, do ktorej sa nakvapkal med a postupne sa doň pridávali rôzne prísady – väčšinou zrná obilnín, strukovín, ľanové a konopné semená, ktoré mali rodine zabezpečiť aj v nasledujúcom roku dobrú úrodu. Magickú silu pečiva znásobovali i ďalšie primiešané plodiny. Napríklad cesnak a petržlenová vňať boli symbolom zdravia a ochrany pred zlými silami.
Všetky suroviny spolu spracujeme tak, ako keď robíme klasické kysnuté cesto, dodáme spomínané prísady podľa vlastnej chuti a necháme troška odstáť. Keď nakysne potrieme ho vajíčkom a pečieme cca 25 – 30 minút pri 180 stupňoch.
Kapustnica s fazuľou
Potrebujeme: 250 g suchej fazule, 250 g kyslej kapusty, zemiaky, soľ, olej, hladkú múku, mletú červenú papriku
Postup: Vopred namočenú fazuľu dáme variť a keď už bude takmer uvarená, pridáme k nej na kocky nakrájané očistené zemiaky. Zvlášť povaríme kyslú kapustu a potom ju pridáme k uvarenej fazuli. Polievku osolíme, okoreníme a zalejeme zápražkou, ktorú si pripravíme z oleja, hladkej múky a červenej papriky. Polievku necháme prevrieť a môžeme servírovať.
Pirohy s kapustou
Potrebujeme: Na cesto: 500 g v šupke uvarených zemiakov, 1 vaječný žĺtok, cca 100 g polohrubej múky, 50 g pohánkovej múky. Na plnku: 300 g v šupke uvarených zemiakov, 200 g kyslej kapusty, 1 cibuľu, olej, soľ, mleté čierne korenie
Postup: Uvarené zemiaky očistíme a nastrúhame najemno. Pridáme k nim múku aj žĺtok a vypracujeme cesto. Rozvaľkáme ho na hrúbku cca 3mm, vykrajujeme kolieska, ktoré naplníme kapustovou plnkou.
Tú si pripravíme tak, že si najskôr nakrájame nadrobno cibuľu a popražíme ju na oleji. Potom k nej pridáme pokrájanú a vyžmýkanú kyslú kapustu. Pozor, nepremývame ju.
Opražíme ju dozlatista a potom k nej pridáme popučené uvarené zemiaky. Chvíľku ešte restujeme a potom náplň odstavíme a rozdelíme na pripravené cesto.
Pirohy spojíme rukami alebo vidličkou a uvaríme v osolenej vode. Keďže rusínske vianočné jedlá sú pôstne, hotové pirohy omastíme len maslom, no ak pôst nedodržiavame, skvelá bude pražená slanina.
ANNA NOVOTNÁ
Zdroj:
https://korzar.sme.sk/c/22567512/varime-s-korzarom-pirohy-s-kapustovou-plnkou-tradicny-kracun-fazulova-kapustnica.html
Foto: archiv
Aktuality
Zobraziť všetky30.04.2024
2% z Vašich daní
Uchádzame sa o Vašu priazeň...
Uveďte naše o.z. do svojho daňového priznania resp. vyhlásenia a my Vás potešíme knižným darom.
Notársky centrálny register určených právnických osôb
Informácie o určenej právnickej osobe
Evidenčné čí…
25.04.2024
Virológ Borecký – vedec, profesor, akademik s rusínskymi koreňmi
25. apríla uplynie sto rokov od narodenia významného virológa, imunológa a dlhoročného šéfa Virologického ústavu SAV Ladislava Boreckého, ktorý pochádzal z Uble, z rusínskej rodiny na Hornom Zemplíne.
V lete 1904 prišiel do Uble na Hornom Zempl…
16.04.2024
Pozvánka. RUSÍNSKÝ DEN v Lužickém semináři v Praze
Společnost přátel Lužice a Společnost přátel Podkarpatské Rusi vás zvou na
RUSÍNSKÝ DEN
v sobotu 20. 4. 2024 v Lužickém semináři v Praze.
Na programu, který začíná v 10 hodin dopoledne, jsou přednášky, beseda, divadlo i ochutnávka tradi…
16.04.2024
Pozvánka na premiéru do DAD
Obsahové posolstvo inscenácie Romulus Veľký na javisku prešovského DAD je mrazivo aktuálne
(Tlačová správa)
Prešov, 16. apríla – S otázkami či sme ako ľudská civilizácia schopní nejakej obnovy alebo sme už len chaotické spoločenstvo prichá…
15.04.2024
Vasyľovy Jaburovy uďilyly Zolotu medajlu PU
Jak informovav Іnštitut rusyňskoho jazŷka i kulturŷ Pr’ašivskoj univerzitŷ v Pr’ašovi (PU), v ponediľok 15-ho apriľa 2024-ho roku odbŷlo s’a svjatočne zasidaňa Akdemičnoj hromadŷ PU.
V ramkach ňoho udiľovala s’a i najvŷsša nahoroda univerzitŷ…
14.04.2024
Rozhovor. Kto bol prvý a najlepší Čechoslovák?
Keď je reč o československom odboji a o vzniku Československa, ako prví sa uvádzajú Masaryk, Štefánik, Beneš. No chýba ešte jedno kľúčové meno - novinár, literárny kritik, diplomat Bohdan Pavlů, dušou Slovák i Čech, osobnosť, na ktorú sa malo za…
Naše obce
Zobraziť galérieUjko Vasyľ
Paraska:
-Včera jem u svoji postely našla monetu (mincu) - pryjemne znaty, že chtos sja iši ku mi vertaty choče...
Československý svět v Karpatech
Československý svet v Karpatoch
Čechoslovackyj svit v Karpatach
Reprezentatívna fotopublikácia
Objednať