Aj takto chutia pravoslávne Vianoce

05.01.2021


Varíme s Korzárom: Pirohy s kapustovou plnkou, tradičný Kračun, fazuľová kapustnica

Kračun
K rusínskym vianočným sviatkom parí aj obradný chlieb s názvom kračun.

Potrebujeme: 250–300 g polohrubej múky, 100 g masla, 2 PL kryštálové kru, 3 dcl mlieka, droždie, štipku soli + ďalšie suroviny ako semiačka, med, cesnak

Postup: Cesto na kračun sa zvyklo zarábať pramenistou vodou. V jeho strede sa urobila jamka, do ktorej sa nakvapkal med a postupne sa doň pridávali rôzne prísady – väčšinou zrná obilnín, strukovín, ľanové a konopné semená, ktoré mali rodine zabezpečiť aj v nasledujúcom roku dobrú úrodu. Magickú silu pečiva znásobovali i ďalšie primiešané plodiny. Napríklad cesnak a petržlenová vňať boli symbolom zdravia a ochrany pred zlými silami.

Všetky suroviny spolu spracujeme tak, ako keď robíme klasické kysnuté cesto, dodáme spomínané prísady podľa vlastnej chuti a necháme troška odstáť. Keď nakysne potrieme ho vajíčkom a pečieme cca 25 – 30 minút pri 180 stupňoch.

Kapustnica s fazuľou
Potrebujeme: 250 g suchej fazule, 250 g kyslej kapusty, zemiaky, soľ, olej, hladkú múku, mletú červenú papriku

Postup: Vopred namočenú fazuľu dáme variť a keď už bude takmer uvarená, pridáme k nej na kocky nakrájané očistené zemiaky. Zvlášť povaríme kyslú kapustu a potom ju pridáme k uvarenej fazuli. Polievku osolíme, okoreníme a zalejeme zápražkou, ktorú si pripravíme z oleja, hladkej múky a červenej papriky. Polievku necháme prevrieť a môžeme servírovať.

Pirohy s kapustou
Potrebujeme: Na cesto: 500 g v šupke uvarených zemiakov, 1 vaječný žĺtok, cca 100 g polohrubej múky, 50 g pohánkovej múky. Na plnku: 300 g v šupke uvarených zemiakov, 200 g kyslej kapusty, 1 cibuľu, olej, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Uvarené zemiaky očistíme a nastrúhame najemno. Pridáme k nim múku aj žĺtok a vypracujeme cesto. Rozvaľkáme ho na hrúbku cca 3mm, vykrajujeme kolieska, ktoré naplníme kapustovou plnkou.

Tú si pripravíme tak, že si najskôr nakrájame nadrobno cibuľu a popražíme ju na oleji. Potom k nej pridáme pokrájanú a vyžmýkanú kyslú kapustu. Pozor, nepremývame ju.

Opražíme ju dozlatista a potom k nej pridáme popučené uvarené zemiaky. Chvíľku ešte restujeme a potom náplň odstavíme a rozdelíme na pripravené cesto.

Pirohy spojíme rukami alebo vidličkou a uvaríme v osolenej vode. Keďže rusínske vianočné jedlá sú pôstne, hotové pirohy omastíme len maslom, no ak pôst nedodržiavame, skvelá bude pražená slanina.

ANNA NOVOTNÁ

Zdroj:
https://korzar.sme.sk/c/22567512/varime-s-korzarom-pirohy-s-kapustovou-plnkou-tradicny-kracun-fazulova-kapustnica.html

Foto: archiv 

Aktuality

Zobraziť všetky
25.07.2021

Pravoslávie. Vedenia cirkví vyzývajú k očkovaniu proti covidu. Čelia preto útokom

Metropolita Hilarion verejne obhajuje povinné očkovanie, ktoré zaviedli niektoré ruské regióny pre určité profesijné skupiny. V uplynulých týždňoch sa ruský metropolita Hilarion (Alfejev) dôrazne zastal očkovania proti ochoreniu COVID-19. Dok…
Kategória: Aktuality
Čítať ďalej
19.07.2021

Starká dostala Rad matky-hrdinky, jej synov však predtým poslali do gulagu

Dejiny rodiny Kataríny Rakovskej sú späté s Podkarpatskou Rusou, miešajú sa v nich Rusíni, Česi, Rusi aj Maďari, demokracia a dlhé roky totality. V spomienkovom rozhovore sa dozviete veľa o veľkých aj malých dejinách, ktorá sa prevalili zmieš…
Kategória: Aktuality
Čítať ďalej
18.07.2021

Maliara Moussona pozná najmä Zemplín, jeho obrazy výjavov z Michaloviec a vidieka majú hodnotu desaťtisíce eur

Historik Zemplínskeho múzea Martin Molnár rozpráva o živote maliara Teodora Jozefa Moussona, ktorý v Michalovciach prežil 33 rokov a zaznamenal nielen pestrosť tamojších krojov. Laici mimo Zemplína obvykle meno Teodor Jozef Mousson nepoznajú.…
Kategória: Aktuality
Čítať ďalej
17.07.2021

Marka Staviarska: Loli paradička 2 nebude, s novým filmom ostavame na vichodze

Ťažko zohnať peniaze ďalej od Bratislavy. PREŠOV. Je tvorivou umelkyňou, ale zároveň aj racionálnou členkou rodinného klanu Staviarskych, ktorá drží kasu. Marka Staviarska je filmovou producentkou, ktorá stála za úspešnou komédiou Loli paradi…
Kategória: Aktuality
Čítať ďalej
15.07.2021

Ivan Pop: Autonomie – rusínský sen a skutečnost 

  Podkarpatská Rus je z geopolitického a zeměpisného hlediska středoevropským regionem a její autochtonní obyvatelé, jihokarpatští Rusíni, sdíleli spolu se všemi národy tohoto regionu jeho složité dějiny. Avšak na rozdíl od jiných národů střední …
Kategória: Aktuality
Čítať ďalej
09.07.2021

Maďari Slovákov tisíc rokov neutláčali, vážnejšie národnostné spory sa začali až na konci 18. storočia

Na konci 19. storočia sa rozšíril mýtus o maďarskej porobe, tú však Slováci pociťovali len krátko a nie všetci. Predstava o práve tisícročnej národnej porobe sa v slovenskej národoveckej komunite začala „udomácňovať“ v 30. rokoch 19. storočia…
Kategória: Aktuality
Čítať ďalej

Naše obce

Zobraziť galérie

Ujko Vasyľ


Teta Paraska:
-Našla jem Vasyľiv zapysnyk/dzerkajdelko z materskoj školky/ďiťačoho sadu. I tam napysano - dobri isť, spyť i bavkať sja...
Nyč sja doteper ne zminylo!
Zobraziť viac
Náhľad publikácie

Československý svět v Karpatech

Československý svet v Karpatoch

Čechoslovackyj svit v Karpatach

Reprezentatívna fotopublikácia
Objednať