Bobaľky s makom, opekance s bryndzou, pupáky s lekvárom

23.12.2021


Skúste rôzne verzie vianočného jedla.

Východniarske bobaľky s makom
Potrebujeme: 500 g hladkej múky, 20 g droždia, štipku soli, vlažné mlieko podľa potreby, 20 g práškového cukru, 80 g pomletého maku, 50 g medu, 60 g práškového cukru a 80 g masla.

Postup: Z časti mlieka, cukru, soli, trochu múky a droždia pripravíme kvások, ktorý po vykysnutí pridáme do múky. Podľa potreby prilejeme mlieko a vypracujeme redšie cesto. Necháme ho vykysnúť, potom z neho na pomúčenej doske urobíme valčeky hrubé ako prst. Pokrájame z nich asi 2-centimetrové kúsky. Uložíme ich na dobre vymastený plech reznou plochou a upečieme. Upečené obaríme horúcou vodou (alebo mliekom), polejeme roztopeným maslom, roztopeným medom a posypeme pomletým makom a práškovým cukrom.

Stredoslovenské opekance s bryndzou
Potrebujeme: 200 g polohrubej múky, 200 g hladkej múky, 2 dcl mlieka, kr. cukor, droždie, soľ, bryndza, maslo

Postup: Z vlažného mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások. Zmiešame ho s múkou a štipkou soli a vypracujeme cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť. Potom z cesta urobíme valčeky, ktoré rozkrájame na rovnomerné kúsky. Ukladáme ich na vymastený plech, necháme ešte chvíľu nakysnúť a upečieme v rúre. Zmiešame si v pomere 50 : 50 vodu a mlieko, „nálev“ osolíme a nasypeme doň opekance. Na najslabšej teplote ich necháme variť, kým začnú vrieť. Potom ich scedíme, namrvíme k nim bryndzu a polejeme maslom.

Záhorácke pupáky s lekvárom
Potrebujeme: 500 g hrubej múky, 1 dl mlieka, 2 dkg droždia, štipka soli, cukor, maslo, med, mak, slivkový lekvár

Postup: Najskôr si zarobíme kvások - do mlieka pridáme 2 lyžičky cukru aj droždie a necháme vykysnúť. Do preosiatej múky pridáme soľ, kvások a spracujeme pevné, tuhšie cesto, ktoré necháme kysnúť v teple asi hodinu. Potom z cesta urobíme šúľky, ktoré pokrájame na kúsky a v dlaniach vyformujeme malé pupáčiky. Poukladáme ich na vymastený plech a dáme upiecť do rozohriatej rúry. Hneď po upečení ich hádžeme hneď do vriacej vody alebo mlieka, vyberieme a dáme do nahriatej misky. Posypeme makom, osladíme medom, pokvapkáme roztopeným maslom a pridáme aj slivkový lekvár.

Anna Novotná, šéfredaktorka Košického Večera

Zdroj:
https://korzar.sme.sk/c/22560732/varime-s-korzarom-bobalky-s-makom-opekance-s-bryndzou-pupaky-s-lekvarom.html?ref=av-center

Aktuality

Zobraziť všetky
22.01.2022

Koniec divokej výstavby, správca nechce v Poloninách zruby

Starosta sa bojí, že dostanú omrvinky. STAKČÍN, ZBOJ, ULIČ. Do Národného parku Poloniny pritečie z Plánu obnovy a odolnosti osem miliónov eur. Miestni pripravujú projekty. Ktoré budú úspešné, rozhodne výberová komisia zložená zo zástupcov …
Kategória: Aktuality
Čítať ďalej
20.01.2022

SOBD 2021. Rusíni: národnosť 1 - 23 476, národnosť 2 - 39 810, materinský jazyk - 38 679

Národnosť Žilinský kraj s najvyšším podielom slovenskej národnosti Podľa výsledkov Sčítania obyvateľov, domov a bytov v roku 2021 sa v otázke „Aká je vaša národnosť?“ k slovenskej národnosti prihlásilo 83,8 % obyvateľstva, čo predstavuje takme…
Kategória: Aktuality
Čítať ďalej
18.01.2022

115 rokov od narodenia akademika Dionýza Ilkoviča

Dionýz Iľkovič bol vedeckým pracovníkom, ktorý si získal uznanie vo svete svojou tvorivou činnosťou v oblasti polarografie, ale aj nezabudnuteľným učiteľom viacerých generácií fyzikov a inžinierov a v neposlednom rade jedným zo zakladajúcich čle…
Kategória: Aktuality
Čítať ďalej
14.01.2022

Kandráč: Ak by sme Hej, sokoly! naspievali pred desiatimi rokmi, ľudia by to neprijali

Ak by sme Hej, sokoly! naspievali pred desiatimi rokmi, ľudia by to neprijali Ľudová skupina Kandráčovci existuje už pätnásť rokov a za ten čas sa stala fenoménom slovenskej hudobnej scény. Už dávno nevypredávajú koncerty iba na východnom Slo…
Kategória: Aktuality
Čítať ďalej
14.01.2022

Kollárovci. Profitujú vďaka nám aj zarytí folkloristi, ktorí nás kritizujú

Rozhovor s Tomášom Kollárom, spevákom a manažérom jednej z najznámejších ľudových skupín na Slovensku. Súrodenci z obce Kolačkov pri Starej Ľubovni si ako mladí založili ľudovú kapelu a hraním na svadbách a oslavách si privyrábali na štúdium.…
Kategória: Aktuality
Čítať ďalej
10.01.2022

Příběhy hrdinů: padlý obránce Podkarpatské Rusi

O pomalé agonii Československa po mnichovské dohodě a okupaci českých zemí se často uvádí, že se tak stalo „bez jediného výstřelu“. To není pravda – mezi květnem 1938 a březnem 1939 přišlo o život nejméně šest stovek vojáků československé branné…
Kategória: Aktuality
Čítať ďalej

Naše obce

Zobraziť galérie

Ujko Vasyľ


Marčika kamaratki:
-Predstav soj modlyvka (bohomoľa) ubje samčeka takoj po spariňu...
-Ta cholem sja poťim ne musyť nervačity, či ten paskudnyk zavolať abo ňi...!
Zobraziť viac
Náhľad publikácie

Československý svět v Karpatech

Československý svet v Karpatoch

Čechoslovackyj svit v Karpatach

Reprezentatívna fotopublikácia
Objednať