Bobaľky s makom, opekance s bryndzou, pupáky s lekvárom

23.12.2021


Skúste rôzne verzie vianočného jedla.

Východniarske bobaľky s makom
Potrebujeme: 500 g hladkej múky, 20 g droždia, štipku soli, vlažné mlieko podľa potreby, 20 g práškového cukru, 80 g pomletého maku, 50 g medu, 60 g práškového cukru a 80 g masla.

Postup: Z časti mlieka, cukru, soli, trochu múky a droždia pripravíme kvások, ktorý po vykysnutí pridáme do múky. Podľa potreby prilejeme mlieko a vypracujeme redšie cesto. Necháme ho vykysnúť, potom z neho na pomúčenej doske urobíme valčeky hrubé ako prst. Pokrájame z nich asi 2-centimetrové kúsky. Uložíme ich na dobre vymastený plech reznou plochou a upečieme. Upečené obaríme horúcou vodou (alebo mliekom), polejeme roztopeným maslom, roztopeným medom a posypeme pomletým makom a práškovým cukrom.

Stredoslovenské opekance s bryndzou
Potrebujeme: 200 g polohrubej múky, 200 g hladkej múky, 2 dcl mlieka, kr. cukor, droždie, soľ, bryndza, maslo

Postup: Z vlažného mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások. Zmiešame ho s múkou a štipkou soli a vypracujeme cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť. Potom z cesta urobíme valčeky, ktoré rozkrájame na rovnomerné kúsky. Ukladáme ich na vymastený plech, necháme ešte chvíľu nakysnúť a upečieme v rúre. Zmiešame si v pomere 50 : 50 vodu a mlieko, „nálev“ osolíme a nasypeme doň opekance. Na najslabšej teplote ich necháme variť, kým začnú vrieť. Potom ich scedíme, namrvíme k nim bryndzu a polejeme maslom.

Záhorácke pupáky s lekvárom
Potrebujeme: 500 g hrubej múky, 1 dl mlieka, 2 dkg droždia, štipka soli, cukor, maslo, med, mak, slivkový lekvár

Postup: Najskôr si zarobíme kvások - do mlieka pridáme 2 lyžičky cukru aj droždie a necháme vykysnúť. Do preosiatej múky pridáme soľ, kvások a spracujeme pevné, tuhšie cesto, ktoré necháme kysnúť v teple asi hodinu. Potom z cesta urobíme šúľky, ktoré pokrájame na kúsky a v dlaniach vyformujeme malé pupáčiky. Poukladáme ich na vymastený plech a dáme upiecť do rozohriatej rúry. Hneď po upečení ich hádžeme hneď do vriacej vody alebo mlieka, vyberieme a dáme do nahriatej misky. Posypeme makom, osladíme medom, pokvapkáme roztopeným maslom a pridáme aj slivkový lekvár.

Anna Novotná, šéfredaktorka Košického Večera

Zdroj:
https://korzar.sme.sk/c/22560732/varime-s-korzarom-bobalky-s-makom-opekance-s-bryndzou-pupaky-s-lekvarom.html?ref=av-center

Aktuality

Zobraziť všetky
30.04.2024

2% z Vašich daní

Uchádzame sa o Vašu priazeň... Uveďte naše o.z. do svojho daňového priznania resp. vyhlásenia a my Vás potešíme knižným darom. Notársky centrálny register určených právnických osôb Informácie o určenej právnickej osobe Evidenčné čí…
Kategória: Aktuality
Čítať ďalej
25.04.2024

Virológ Borecký – vedec, profesor, akademik  s rusínskymi koreňmi

25. apríla uplynie sto rokov od narodenia významného virológa, imunológa a dlhoročného šéfa Virologického ústavu SAV Ladislava Boreckého, ktorý pochádzal z Uble, z rusínskej rodiny na Hornom Zemplíne. V lete 1904 prišiel do Uble na Hornom Zempl…
Kategória: Aktuality
Čítať ďalej
16.04.2024

Pozvánka. RUSÍNSKÝ DEN v Lužickém semináři v Praze

Společnost přátel Lužice a Společnost přátel Podkarpatské Rusi vás zvou na RUSÍNSKÝ DEN v sobotu 20. 4. 2024 v Lužickém semináři v Praze. Na programu, který začíná v 10 hodin dopoledne, jsou přednášky, beseda, divadlo i ochutnávka tradi…
Kategória: Aktuality
Čítať ďalej
16.04.2024

Pozvánka na premiéru do DAD

Obsahové posolstvo inscenácie Romulus Veľký na javisku prešovského DAD je mrazivo aktuálne (Tlačová správa) Prešov, 16. apríla – S otázkami či sme ako ľudská civilizácia schopní nejakej obnovy alebo sme už len chaotické spoločenstvo prichá…
Kategória: Aktuality
Čítať ďalej
15.04.2024

Vasyľovy Jaburovy uďilyly Zolotu medajlu PU

Jak informovav Іnštitut rusyňskoho jazŷka i kulturŷ Pr’ašivskoj univerzitŷ v Pr’ašovi (PU), v ponediľok 15-ho apriľa 2024-ho roku odbŷlo s’a svjatočne zasidaňa Akdemičnoj hromadŷ PU. V ramkach ňoho udiľovala s’a i najvŷsša nahoroda univerzitŷ…
Kategória: Aktuality
Čítať ďalej
14.04.2024

Rozhovor. Kto bol prvý a najlepší Čechoslovák?

Keď je reč o československom odboji a o vzniku Československa, ako prví sa uvádzajú Masaryk, Štefánik, Beneš. No chýba ešte jedno kľúčové meno - novinár, literárny kritik, diplomat Bohdan Pavlů, dušou Slovák i Čech, osobnosť, na ktorú sa malo za…
Kategória: Aktuality
Čítať ďalej

Naše obce

Zobraziť galérie

Ujko Vasyľ


Vasyľ:
-Ja kiď pidu do pensiji, ta ne bude absolutňi nyč robyty... Cilyj misjac lem tak soj budu sediv u kresľi-hombalki...
-A poťim?
-A poťim sja začnu hombaty...!
Zobraziť viac
Náhľad publikácie

Československý svět v Karpatech

Československý svet v Karpatoch

Čechoslovackyj svit v Karpatach

Reprezentatívna fotopublikácia
Objednať